perjantai 19. syyskuuta 2014

10 asiaa, joita odotan

Lähtöön on enää reilut 11 vuorokautta ja jännitys on pikku hiljaa päässyt kasvamaan valtavaksi. Tokio-elämä tulee ajatuksiin lähes koko ajan. Tässä satunnaisessa järjestyksessä kymmenen odottamaani asiaa, jotka muiden muassa ovat pyörineet mielessäni.

1. Ruoka

Aiemmilla Japanin-matkoillani otettuja ruokakuvia katsoessa tulee aina vesi kielelle, sillä monista japanilaisista ruoista on muodostunut ihan lempiruokiani. Niitä ovat etenkin donburit (riisikulhot), kuten oyakodon ja katsudon, mutta mainitsen myös kareeraisun (curryriisi), sushin ja raamenin. Parhautta on myös kaiken edullisuus - ei ole kovin epätavallista saada kadunkulman ruokapaikassa vaikkapa runsas kareeraisun sekä udonnuudelikulhon setti 500 jenin (noin 3,70 euron) hintaan. Sivuhuomiona mainittakoon, että Suomessahan riisi- tai nuudelipohjaisia pikaruokia ei laajalti edes myydä, vaan mitä useimmin on tyytyminen iänikuiseen pitsa- tai sämpyläpohjaiseen atriaan.

Udonkulho + kareeraisu (500 jeniä)

2. Musiikki

On hämmästyttävää, miten paljon ympärillä kuuluva musiikki vaikuttaa yleiseen mielialaan. Negatiivisessa mielessä huomaan sen Suomessa, missä radiosta kuuluva ja julkisilla paikoilla soitettava musiikki (niin suomalainen kuin muu länsimaalainen) saa minussa usein aikaan ärsyyntymistä, joskus jopa inhoa. Tokiossa tilanne on eri, kun korviini kaikuu jatkuvasti minulle mieluisten j-pop-kappaleiden melodioita. Aiemmilla Tokion-visiiteilläni olen huomannut, kuinka vaikkapa kaupan tai ruokapaikan kaiuttimista kuuluva j-pop saa suupieleni välittömästi ylöspäin - tekisi mieli alkaa laulaa ja tanssia mukana! Vastaavaa ei ikinä tapahdu Suomessa. Suomessa ei myöskään ole koskaan tehnyt mieli mennä "festareille" tai vastaaviin, koska niiden tarjonnassa ei ole ollut mitään etäisestikään minua kiinnostavaa, mutta nyt suunnittelen jo innolla, miten pääsisin Japanissa kuuntelemaan lempiryhmiäni, kuten Ikimonogakaria ja Sekai no Owaria (jotka ovat siellä megasuosittuja mutta joista harva suomalainen on edes kuullutkaan).


3. Japanilainen muoti söpöine vaatteineen

Kerta toisensa jälkeen Suomen vaatekaupoissa könytessäni joudun (harvoja poikkeuksia lukuun ottamatta) toteamaan, miten omaa vaatemakuani miellyttäviä söpöjä vaatteita ei yksinkertaisesti löydy. Japanissa tilanne on täysin toinen - siellä tyttömäisyyttä ja söpöyttä huokuvia vaatteita rusetteineen, pitsikoristeineen ja pastellisävyineen on tarjolla yltäkylläisesti, ovathan ne siellä valtavirran suosiossa, toisin kuin Suomessa. Pääpiirteissään voidaan kai sanoa, että siinä missä länsimainen nuorten naisten muoti keskittyy yleensä seksikkyyden korostamiseen, Japanin muodin keskiössä on selkeästi söpöys (vaikka tietty siellä on valtava määrä tosi erilaisiakin tyylejä). Toivon vain, että löydän tarpeeksi oikeankokoisia vaatteita etenkin pituuden puolesta, olenhan japanilaisten mittapuulla hyvinkin pitkä (178 cm).

Shibuya 109 - kahdeksan kerrosta täynnä söpöjä vaatteita. Vain parin metropysäkin päässä yliopistosta.

 4. Populaarikulttuurin tuotteet

Tykkään lukea mangaa ja pelata japanilaisia (käsi)konsolipelejä. Japanissa tarjolla on lukemattomia mielenkiintoisia mangasarjoja, joista suurinta osaa ei tulla koskaan kääntämään englanniksi. Nykyään en tosin enää käännöksistä välitäkään vaan luen mangaa mieluummin japaniksi, jolloin tunnelma on autenttisempi ja samalla opin lisää japania. Japanilaisen mangan ostaminen tulee myös paljon edullisemmaksi, sillä Japanissa uutuusmangatkin ovat nykykurssilla korkeintaan 4,5 euroa, ja käytettyinä niitä saa Book-Offeista parilla eurolla, vanhempia jopa alle eurolla. Peliostoksista odotan eniten PS Vita -pelejä, sillä kyseinen konsoli on aluekooditon (eli sillä pystyy pelaamaan minkä tahansa alueen pelejä). Etenkin syksyllä ilmestyvä Persona 4: Dancing All Night -rytmipeli on yksi eniten odottamistani. Varmasti myös jotain populaarikulttuurin oheistavaraa ostan.

Kuroko no basuke -mangan/animen figuureja näytillä Akihabarassa

 5. Suomea lämpimämpi ilmasto

Japanin joka vuodenajan sanotaan olevan hieman lämpimäpi kuin vastaava vuodenaika Suomessa:  Japanin syksy vastaa lämpötilaltaan Suomen kesää ja Japanin talvi Suomen syksyä tai kevättä. Niinpä olenkin onnellinen, että edes kerran pääsen skippaamaan Suomen kylmän talven kokonaan! Vihaan nimittäin kylmyyttä. Olen tosin kuullut ja lukenut, että Japanin talvi olisi kuitenkin hyytävän tuntuinen meren läheisyyden takia, mutta ainakin viime talvena Tokiossa ollessani (30.12.2013 - 12.1.2014) sain nauttia ihanan keväisestä ilmasta.

6. Kanjeja ja japaninkielistä puhetta joka puolella

Rakastan japanin kieltä ja sen tapoja ilmaista asioita mm. epäsuorasti, kohteliaasti ja monivivahteisesti. Ja kanjit (kiinalaisperäiset kirjoitusmerkit) ovat kiehtovan ilmaisuvoimaisia! Kesällä olen treenannut valitettavan vähän, mutta olen varma, että puolen vuoden ajaksi silmieni eteen levittäytyvästä kanjiviidakosta ja korviini kantautuvasta japanipuheesta on paljon hyötyä Vaikka ulkomaalaiset vaihtarikaveritkin ovat ihan kivoja, haluaisin saada Japanissa etenkin japanilaisia kavereita, jotta kommunikaatiokieli olisi varmuudella japani.


7. Yliopiston kerhot

Tokion yliopiston kerhot vaikuttavat mielenkiintoisilta. Niistä houkuttelevimmalta kuulostaa tenniskerho, koska satun harrastamaan tennistä. Viime talvena kävin tutkailemassa tulevan yliopistoni kampuksella ja löysin sieltä peräti 10 tenniskenttää. Olisi mahtavaa päästä pelaamaan japanilaisten kanssa, joiden tekniikka tuntuu olevan erilainen kuin länsimaalaisilla. On myös helppo kuvitella, että Japanin kaikkien aikojen parhaan tennispelaajan, Kei Nishikorin, pääseminen syyskuun alussa Grand Slam -turnaus US Openin finaaliin ensimmäisenä japanilaisena ikinä (sekä miehet että naiset mukaan lukien) on lisännyt tennisinnostusta Japanissa. Ai niin, toinen mielenkiinnolla odottamani kerho on yliopiston LGBT-kerho!

8. Pokémon

Mainitsin jo aiemmin populaarikulttuurin, mutta haluan mainita erikseen Pokémonin, joka on ollut iso osa elämääni lapsuudesta lähtien. Pokémon-korttipeliä pelasin hyvin aktiivisesti (kymmeniin turnauksiin osallistuen) etenkin vuosina 2006-2009 ja nyt elättelen toiveita, että pääsisin elvyttämään Suomessa jo hieman kuihtunutta korttiharrastusta runsaslukuisten japanilaisten Pokémon-fanien keskuudessa ilmiön synnyinmaassa. Tiedän Tokiossa järjestettävän paljon Pokémon-turnauksia, joten jos vain saan pitkästä aikaa pakan kasaan (mikä vaatii paljoa japaninkielisten korttien ostamista), haluaisin mielelläni osallistua yhteen tai useampaankin turnaukseen. Odotan innolla myös Pokémonin 3DS-peleillä ottelemista japanilaisia vastaan, ja minulla on myös loistava tilaisuus olla paikan päällä, kun Pokémon Omega Ruby ja Alpha Sapphire julkaistaan Japanissa 21.11.! Mahtaa olla mieletön tunnelma.


9. Ihmisten suhtautuminen muihin

Omasta kokemuksestakin voin sanoa, että Tokiossa kadulla kulkiessaan ei tarvitse pelätä ihmisten pitkiä katseita tai huuteluita, vaikka olisi pukeutunut "erikoisesti" (suomalaisten mittapuulla), esimerkiksi lolita-vaatteisiin. Toisin kuin Suomessa, Tokiossa minulle on tullut sellainen fiilis, että voin kulkea kaduilla rennosti juuri sen näköisenä kuin haluan. Olen esimerkiksi nähnyt donitsikaupassa tyttöjen seiloriunivormuun pukeutuneen iäkkään miehen, johon kukaan kymmenistä läsnäolijoista ei näyttänyt reagoivan mitenkään näkyvästi (moni suomalainen olisi todennäköisesti tuijottanut pitkään). Tokiossa myös esimerkiksi transihmisiin kohdistuva väkivalta on käytännössä olematonta. Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä. Yleisesti ottaen kanssaihmisten joukossa oleminen tuntuu niin helpolta, kun kaikkien käytös on oletusarvoisesti toisia kunnioittavaa ja noloihin tilanteisiin saattamista välttävää. On selvää, että Japanin työ- ja koulumaailma vaatii ihmisiltä yksilöllisyyden häivyttämistä ja tarkkaan määritettyyn ryhmärooliin sopeutumista, ja että suuri osa kohteliaisuudesta on vain soto-ryhmän ihmisiin (eli henkilön oman elämänpiirin ulkopuolisiin) kohdistuvaa muodollisuutta vailla henkilön oikeita ajatuksia, mutta joka tapauksessa tuntuu vapauttavalta, että ainakaan vapaa-ajalla kulkiessaan ei tarvitse pelätä joutuvansa epätoivotun huomion kohteeksi, vaikka näyttäisikin valtavirrasta poikkeavalta.

10. Suurkaupungin tunnelma

Vaikka arvostan myös maaseudun rauhaa, yleensä viihdyn sitä paremmin, mitä suuremmassa kaupungissa olen. Ihmisvilinää, korkeita rakennuksia, laajoja puistoalueita, loputtomasti kauppoja, paljon tapahtumia... Tokiosta ei nähtävä ja koettava lopu. Suomessa, jossa suurkaupunkeja ei ole, kaipaan usein tällaisiin paikkoihin.

Tokiota Sky Treestä katsottuna

24 kommenttia:

 1. 11 vuorokautta?? Mitä, mihin tää aika on mennyt! :D Ei hitsi että mua jännittää sun puolesta!
  Nää sun listaamat asiat että mitä odotat saa mulle kans haikean olon, ei oo mitään parempaa kuin se että kuulee joka päivä japanin kieltä ympäriltään ja japanilaista tekstiä kaikkialla! Esimerkiksi junalla matkustaminen on jotain niin ihanaa, voi kaipaan sitä. Kiva että teit tän blogin, en malta odottaa että pääsen lukeen sun kokemuksiasi sieltä. :)
  PS. Meet muuten tosi hyvään aikaan sinne, se kamalin kesähelle alkaa olla ohi ja nyt siellä on vaan ihanan lämmin. :P Tsemppii hei!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, aika on mennyt tosi nopeasti ¤___¤ Ymmärrän hyvin haikean olosi, kun miettii miten haikea olo mullekin on tullut jo pelkkien lomamatkojen jälkeen... saati sitten keväällä tämän vaihdon jälkeen :( Kiva että tykkäät blogista!
   PS. Totta, taidan saapua sinne aika mukavan lämpöiseen ilmaan c: Kiitos tsempistä!

   Poista
 2. Wääh, kamala kateus iskee kyllä nyt! :D

  Ei vaan, todella hienoa, että reissusi (voiko sitä sanoa reissuksi?) lähestyy kovaa vauhtia ja pääset ympäristöön, johon selkeästi kovasti haluat. Edellisestä omasta Japanin matkasta on kymmenisen kuukautta ja haluaisin jo takaisin, joten siinä mielessä kyllä kateus hiipii mieleen ja nuo kuvat herättävät kovan kaipuun. Yhtään en tiedä, milloin pääsen taas, mutta haluaisin nyt, heti, välittömästi :D

  Toivottavasti saat toteuttaa kaikkia haluamiasi asioita ja pääset tapaamaan hienoja ihmisiä. Me muut sitten seurailemme käänteitäsi näin blogin kautta ja haaveilemme omasta vuorostamme ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kateus on ymmärrettävää, olen saattanut itsekin olla "hieman" kateellinen aiemmin vaihdossa olleille ^^' Mutta oon varma että säkin pääset halutessasi vielä paaljon Japaniin (vaikka sitä joutuiskin välillä odottelemaan)!

   Kiitos! Saapa tosiaan nähdä, asioiden toteuttamisen kanssa käy... niin paljon tekemistä, että 6 kk menee varmasti hujauksessa .___. Naputtelen tosiaan kaikki käänteet tänne blogiin, joten rattoisaa seurailua ^^!

   Poista
 3. Oma Japanin matkanihan on edessä vasta vähän päälle vuoden päästä mutta nää sun listaamat asiat saa mut kyllä jaksamaan odottaan :3 varsinkin toi 9. kohta kuulostaa tosi positiiviselta asialta.
  Tiiätkö muuten kuinka hyvin englannilla pärjää Japanissa? Koska oon saanut sellasen kuvan että japanilaiset ei puhuis englantia läheskään niin hyvin kuin Suomessa puhutaan.
  Kiva blogi muuten, oon niin iloinen sun puolesta että pääset noinkin pitkäksi aikaa Japaniin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa että matkasi on kuitenkin tiedossa jo! Pitkän odotuksen jälkeen sinne pääseminen tuntuu vain entistäkin upeammalta :)

   Englannilla kyllä pärjä välttävästi, mutta totta se on, ettei japanilaisten englanti ole lähelläkään edes suomalaisten tasoa. Matkailijoiden helpotukseksi tienviitoissa ja opasteissa on sentään englanninkielisiä tekstejä. Kommunikoitaessa englantia puhumattoman japanilaisen kanssa elekieli (käsillä huitominen, osoittaminen yms.) voi olla myös avuksi.

   Kiitos paljon ^.^!

   Poista
 4. Mullakin lähtö lähestyy :) Tuli noista kohdista 9 ja 10 mieleen, että itse odotan erityisesti sitä, että saan nähdä muutakin Japania kuin Tokion. Koska no, pelkästään Suomessa on ihan mieletön ero siinä, majaileeko pk-seudulla vai jossain pohjoisemmassa kolkassa, ja varmasti Japanissa noi erot on vähintään yhtä suuria niin ihmisten kuin tunnelmankin kannalta!
  Kaiken kuulemani mukaan oon myös yrittänyt varautua palelemaan aivan perkeleesti talviaikaan, vaikka lämpötilat ei niin alas laskekaan kuin Suomessa, niin ilmeisesti se kosteus on jotain aivan omaa luokkaansa... Koska mulla vaihtoon kuuluu sitten kesäkuukaudetkin, niin enemmän kauhulla odotan kylläkin sitä, millaiseksi kiehuvaksi kattilaksi Kioto muuttuu sadekauden aikaan / jälkeen :D
  Törmäillään jossain päin Japania sitten!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin lähestyy ;)! Itsekin haluaisin mieluusti nähdä vähän muutakin, mutta koska olen vain puoli vuotta, lähden siitä oletuksesta, että pysyn Tokiossa ja lähialueilla. Helmi-maaliskuun kevätloma (eli vaihtoni viimeinen osa) on minulle ainoa mahdollisuus matkustaa pitempään muualla, joten katson sitten niihin aikoihin, onko innostusta lähteä esimerkiksi Kiotoon tai Osakaan.
   Niin, ehkä se kosteus tosiaan on sittenkin niin paha o.o Mielenkiinnolla odotan.

   Toivottavasti törmätään Japanissa!

   Poista
 5. Mä vaan niin ootan et olisit jo Japanissa. Postauksia malttamattomana joutuu vielä odottaa hetken, mutta kyllä ne alkaa sieltä tippumaan, eiks je? ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihii ^^ Kyllä ne todellakin alkaa tippmaan ;D!

   Poista
  2. Hitto just tajusin et sä lähdet takas suomeen just kun meidän pitäisi tulla sinne! Ois enemmän kuin tarpeen ollut tavata joku, joka tietää ja tuntee tokiota.

   Poista
  3. Voi ei! Mutta hei, jos hyvä tuuri käy niin pidennän oleskeluani pitemmälle kevääseen~

   Poista
 6. Kuulostaa niin siistiltä! Ai vitsi, pääsispä itekkin, tekis niin hyvää irtautua tästä perus suomiarjesta ja päästä tollaselle seikkailulle vaikka ihan yksinkin. Varsinkin ruoka, muoti ja (peli)populaarikulttuuri houkuttelis muakin suuresti...
  Tulevia postauksia odotellessa :) Oon parit japanivaihtoblogit lukenut ja ne on aina niin kivoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämäntapainen seikkailu taitaa olla monenkin haave :( Toivon vaan kovasti että säkin pääsisit joskus!

   Kiva kuulla! Mäkin odotan jo että pääsen postaamaan kaikkea (mahdollisesti) mielenkiintoista \o/

   Poista
 7. Odotan kyllä mielenkiinnolla kuulumisiasi Japanista~
  Kohtaa kuusi lukiessani tajusin mahdollisen syyn, miksi pidän japania suomea miellyttävämpänä kielenä. Arkisin kuulee niin paljon rumaa suomea (tylyjä sanoja ja tarpeetonta kiroilua) ja vaikka en japania osaakaan, on mielikuva siitä juurikin kuvailemasi kaltainen. Yhtä kauniita kieliä molemmat, mutta suomen kielen kuulemisesta ei arjessa niin paljoa nauti.

  Ja yliopiston lgbt-kerho? Eipä sillä että olisi kokemusta Japanista mutta en osannut odottaa... :') ehkä mulla on vähän liian jäykkä mielikuva kulttuurista ^^;

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla~ ^.^
   Niin, jokin siinä on! Miten jonkin kielen kuulemisesta nauttii ja toisen taas ei... selittämättömiä juttuja mutta niin mielenkiintoisia.

   Joo, sellainen kerho tosiaan on! Japani on kyllä tavallaan vastakohtaisuuksien maa. Esimerkiksi Tokiossa on homobaareja aivan valtavasti. LGBT-kerhosta juttelen myöhemmin varmasti lisää, etenkin jos siihen pääsen liittymään~

   Poista
 8. Oo, paikan päällä ORAS-julkaisutilaisuudessa! ¤--¤ Nyt ehkä pikkasen iski kateus. Itse ennakkotilasin Alpha Sapphire limited editionin juuri tällä viikolla, ja hyvä jos peli tipahtaa postiluukusta vielä marraskuun puolella... Ihme juttu, että Euroopan-julkaisu tulee viikkoa myöhemmin kuin kaikki muut (johtunee PEGI-jutuista tms.). Tunnelma lienee siellä lyhyesti sanottuna eeppinen.

  T. anonyymi toisenkin blogin kommentoija

  P.S. Omistatko X/Y:n, ja haluaisitko vaihtaa Friend Codeja? :>

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Limited Edition kuulostaa hyvältä! Itsekin yllätyin, kun luin, että tätä näitä pelejä ei julkaistakaan maailmanlaajuisesti samaan aikaan. Miksihän se kuitenkin XY:n aikaan oli mahdollista?

   En ole vielä ottanut selvää, missä "julkaisutilaisuus" tarkalleen ottaen pidetään (ja onko mahdollisesti niitä useampiakin eri puolilla), mutta varmasti tulee olemaan eeppistä. Ainakin Tokion PokéCenteriin kannattanee tuolloin mennä...

   PS. Joo! Koodini on 1263-6376-6672. Ottelen mielelläni!

   Poista
  2. Tokion PokéCenter kuulostaa kyllä läsnäolon arvoiselta paikalta. Huhhuh!

   Minun Friend Code on 0920 - 0534 - 1210 :>

   Poista
 9. Mahtavaa! Ei voi muuta sanoa. Ootan innolla kaikkia postauksia. ^^ Sullahan alkaa toi vaihto kivasti just täsmälleen samaan aikaan kuin minä aloitan japanin opinnot. Ehkä voin sit fiilistellä jotenkin mukana. c: Oikeesti rakastan japanilaista kulttuuria vähän kaikissa osa-alueissaan ja haluaisin joskus kokea sitä itsekin. On siis kiva lukea sun kokemuksista. *kade* :3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla! Vaihto on jo niin lähellä, ja ensimmäiset kuvapostaukset sieltä tulevat varmasti ensi viikon loppupuolella 8)
   Olipa hyvä sattuma ^^! Saattaa hyvinkin olla että japaninopiskelusi tuo lisätunnelmaa vaihtoni seuraamiseen. Ja oon aivan varma että pääset Japaniin ennemmin tai myöhemmin, jos vain kiinnostus säilyy c:

   Poista
 10. Vau, kuulostaa kyllä jo etukäteen aivan mahtavalta kokemukselta! Toivottavasti saat siitä kaiken irti <3 Japaniin matkustaminen on ollut haaveeni jo kauan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3! Toivon että joku kaunis päivä pääset sinne matkustamaan ^.^

   Poista