sunnuntai 31. elokuuta 2014

Valmisteluja

Ensimmäinen postaus venähti näinkin myöhäiseksi, pahoittelut siitä! Tämä on kuitenkin oiva aika postata, sillä tasan kuukauden päästä olen lentokoneessa matkalla kohti Tokiota. Viimeisen kuukauden aikana postausten tahtikin varmasti jo kiihtyy - mitä nyt stressaamiseltani ehdin kirjoittaa.

Tässä alussa kerron yleisistä valmisteluistani vaihtoani varten. Osa jutuista saattaa olla vähän tylsä lukea - samat asiathan löytyvät melkein joka vaihtoblogista - mutta kyllä näistä pitää tavan vuoksi vähän rupatella. En kuitenkaan jaksa rupatella sen enempää jo ohimenneistä vaihtoonhakuprosessin vaiheista. Sanon vain, että byrokratian määrä oli kiitettävä ja omaa vaihtoonpääsyään sai viime vuoden marras-joulukuussa jännittää toden teolla.

Rokotukset

Useimmat tahot sanovat, että Japaniin pitemmäksi aikaa matkaavan kannattaa ottaa kaksi rokotetta, toinen japanin aivokuumetta ja toinen hepatiittia vastaan. Itse päädyin kuitenkin siihen, että aivokuumerokotus (2 kertaa noin 120 e) on turhaa rahankulutusta. Nimestään huolimatta kyseinen aivokuume ei edes ole kovin yleinen Japanissa, ja sielläkin sen voi saada käytännössä vain maaseudulla kesäaikaan. No, vaihtoni loppuu jo ennen kesää ja maaseudullekaan en ajatellut mennä. Ja vaikka aivokuumeen saisikin, tappavan vaarallinen se on vain hyvin harvoin - vaikkakin sain kuulla sxxrxlta, että kaikille sairastuneille jää kuitenkin aivovamma. Kiva. Myös terveydenhoitajien suosittelemat lavantautirokote ja aivokalvontulehdusrokote (senhän olen saanut jo armeijassa!) vaikuttivat täysin turhilta, joten valitsin ainoastaan Twinrix-hepatiittirokotteen. Kolmen rokotteen sarjan ensimmäisen otin elokuun alussa, toisen huomenna eli syyskuun alussa ja kolmannen vasta vaihdon jälkeen, koska kaksi ensimmäistä antavat jo riittävän suojan puoleksi vuodeksi. Nämä rokotteet olivat paljon edullisempia kuin aivokuumerokotteet - kolme annosta yhteensä vain noin 160 euroa.

Lennot

Koska vaihtoni kestää vain 6 kk, sain ostettua Finnairilta meno-paluulennon juuri oikeilla päivämäärillä (mikä ei olisi mahdollista vuoden pituisen vaihdon tapauksessa). Lähden siis syyskuun lopussa ja palaan maaliskuun lopussa. Liput maksoivat 817 e, mikä on "ihan ok" hinta. Nyt tuli paljon kalliimmaksi tuli kuin kesällä 2012 (680 e, 1 välilasku) ja viime uutenavuonna (tarjous 597 e, ei välilaskuja), mutta muun muassa tätähän varten yliopiston myöntämä liikkuvuusapuraha on. Jos vaihdon loppupuolella suunnitelmani muuttuvat, paluulentoa pystyy myös siirtämään 150 euron maksua vastaan.

Viisumi

Käväisin hakemassa itselleni viisumin Japanin suurlähetystöstä parisen viikkoa sitten. Lähetystö olikin prameampi rakennus kuin olin kuvitellut (kävin siellä vasta ensimmäistä kertaa). Minulla oli kaikki tarvittavat dokumentit mukana, joten viisuminhaku hoitui melko suuvasti. Suurlähetystön sivuilla lukee hämäävästi, että viisumin saamisessa menee yhdestä kolmeen viikkoa, mutta sen sai kuitenkin parissa tunnissa.

Asuntola

Asuntolahaun takaraja oli heinäkuun lopussa ja tulokset asuntolaan pääsystä tulevat syyskuun alussa. Mitään jännittämistä ei kuitenkaan pitäisi olla, koska valitsemaani A-vaihtoehdon asuntolaan pääsee mainosten mukaan varmuudella. Valittavana oli siis kahdenlaisia asuntoloita: A-asuntoloita (yksityisen sektorin tarjoamia) ja B-asuntoloita (Tokion yliopiston tarjoamia). Jostain syystä A-vaihtoehtojen kohdalla oli teksti "highly recommended" - kenties siitä syystä, ettei B-vaihtoehdon asuntoloihin syntyisi liikaa kilpailua? Vuokratasoltaan monemuotoisten (käsittämättömän halvasta 8500 jenistä 60 000 jeniin kuukaudessa) B-vaihtoehtojen joukossa on nimittäin esimerkiksi asuntola, joka on ihanteellisen 5 minuutin kävelymatkan päässä Komaban kampuksesta. A-asuntolatkaan eivät kyllä vaikuttaneet ollenkaan huonoilta. Niiden joukossa oli tosin vain yksi, joka oli siedettävän välimatkan päästä Komabasta, jossa itse tulen opiskelemaan - ja siihen asuntolaan päädyinkin.

Kyseessä on Inokashira-puiston lähistöllä sijaitseva asuntola, jossa on tarjolla 20 huonetta opiskelijoille. Asuntolan suurimpana valttina ovat vuokraan sisältyvät aamiainen ja päivällinen, jotka tarjoillaan joka päivä lukuun ottamatta sunnuntaita ja kansallisia juhlapäiviä. Koska olen vätys kokkaamisen suhteen, tämä oli asia, joka lopullisesti ratkaisi asuntolavalintani. Ruokailut huomioiden vuokra on myös melko edullinen, vain 60 000 jeniä (nykykurssilla noin 440 e) kuukaudessa. Lisäksi asuntolassa asuu "live-in caretaker", jonka esite lupaa luovan turvallisuuden tunnetta katastrofin sattuessa. Hyvä puoli on myös se, että asuntolaa ei ole varattu pelkille vaihto-opiskelijoille vaan myös japanilaiset opiskelijat pitävät sitä majanaan. Niinpä pääsen todennäköisesti harjoittamaan japaniani enemmän kuin monissa muissa asuntoloissa, jotka ovat enimmäkseen vaihto-oppilaiden kansoittamia. Asuntolasta on 10 minuutin kävelymatka asemalle, josta puolestaan on 25 minuutin junamatka Komaban kampukselle. 35 minuutin koulumatka ei kuitenkaan kuulosta kovinkaan pahalta, ja voihan junassakin tehdä vaikka mitä. Asuntolasta kerron paljon lisää myöhemmin!

***

Tällaista informaatiota tällä kertaa. Lisää luvassa pian!

2 kommenttia:

  1. Kuulit multa, mä kuulin jostain, näin sitä paniikkia lietsotaan! :D No ei mut oikeesti, ethän sä just oo siellä ees pahimpaan hyttysaikaan, niin mitäpä turhaan ylikalliita rokotteita piikittelemään. Mä kuitenkin oon ja sit varmaan hengaan jossain landellakin välillä + oon vainoharhanen, joten kaikki piikit mulle vaan XD (no okei, lavantautii ja aivokalvontulehdusta ei ees suositeltu niin enpä ottanut.... eiköhän näillä pärjää mitä on!)
    Jeehh kohta lähetään ;D

    VastaaPoista
  2. "Japanin aivokuume: Enkefaliittiin sairastuneista kolmasosa kuolee, kolmasosalle jää pysyviä neuropsykiatrisia seurauksia ja kolmasosa toipuu täysin. Oireet vaihtelevat päänsärky-kuumetaudista vakavaan aivokalvo- tai aivotulehdukseen."
    Vaikka kertahintana rokote on aika suolainen, kyllä itse ottaisin ehdottomasti! Tämän taudin kanssa ei kannata leikkiä, sillä vihanneksena lopun elämää eläminen (vaikkei se kohtalo nyt itselle tulisikaan), on mielestäni liian suuri riski ottaa. Toki todennäköisyydet puhuu onneksi tässä vastaan, mutta silti.. Luulisin että sieltä japanista käsin otettuna rokote on paljon halvempi kuin täällä Suomessa, sillä useissa Aasian maissa se kuuluu rokotusohjelmaan. Kannattaa ainakin pohtia! Ja vinkkinä: tällaisissa asioissa yleensä vanhemmatkin suostuu sponssaamaan lapsiaan, kun kuulee miten vaarallisesta jutusta voi olla kyse ;)

    VastaaPoista